Godea, mersi că ai plecat din PLDM

Plecarea d-nului Godea se anunța a fi un dezastru pentru PLDM. Toți se aruncau și ziceau că corabia PLDM se scufundă. Ei uite, că capitanul Jack Filat Vorobey nu degeaba este căpitan pentru că azi a făcut o decizie ce a împăcat multe inimi. După cum a și mai anunțat domnul premier că este vorba despre o decizie strategică ci nu politică, retragerea lui V.Bodiu din cursa electorală, într-adevăr asta și este. Uitați-vă lucrurile stau simplu. Jocul politic nu este atât de complicat cum tuturor li se pare. Orice textbook de politici economice în prima lecție te învață următorul concept. Partidele sunt înființate pentru a apăra interesele de grup iar scopul unui partid e să maximizeze utilitatea electoratului său și probabilitatea de a fi reales.

După plecarea d-nului Tănase, atât susținătorii cât și ceilalți cetățeni înțelegeau că ceva nu este în regulă în PLDM. Ca urmare a demisionării d-nului Godea aceste îngrijorări au început a semnala panică și dezamăgire. Cu siguranță asta a afectat electoratul PLDM-ului. Acum haideți să aruncăm o privire ce a simțit un alegător PLDM în ultimul timp. El era încrezut că partidul premierului este cel mai bun partid care poate exista la moment. Plecările acelor 2 fruntași a început să-l pună pe gânduri. A început să mediteze asupra realității. Este indecis, pentru că aceste plecări a ofițerilor semnalează că corabia este afectată. Un alt gând care îi trece în minte este cui să dea votul său, d-nului Bodiu sau d-nului Chirtoacă. Desigur că ultimul este un candidat puternic și dumnealui a spart gheața comunistă și pe lângă toate astea a demosntrat că poate fi și un bun primar. Ei bine, la sigur că nu a realizat întregul program electoral propus în 2007 , dar nici nu este rău pentru că la sigur nu e comunist. De cealaltă parte, partidul cere să voteze pe d-nul Bodiu care are o experiență managerială de invidiat. Dacă individul dorește ca comuniștii să nu revină la putere atunci conform utilității sale ar trebui să voteze candidatul liberal D.Chirtoacă. Dar cum poate el să voteze pe actualul primar dacă în ultimii 2 ani a fost trup și suflet cu PLDM? Nu ar fi o trădare de principii morale individuale? La sigur că nimeni nu va ști alegerea sa pentru că votul este anonim dar totuși fiecare individ are o conștiință. Deci, V.Bodiu versus D.Chirtoacă, susținerea partidului versus maximizarea utilității constrânsă de revenirea comuniștilor la putere. Ar părea că e o joacă, dar nu este , este o dilemă.

Și, aici d-nul Godea a oferit terapia șoc de care PLDM avea nevoie. Luând în considerație dilema alegătorului PLDM, scandalurile media cauzate de plecările recente, căpitanul a făcut cea mai reușită decizie care a făcut-o de ceva timp încoace. L-a retras pe V.Bodiu din cursa electorală. Acum efectele sunt următoarele. Alegătorii PLDM au primit verde să voteze pentru D.Chirtoacă ceea ce este o soluție pentru dilema expusă mai sus. Electoratul stejarului devine mai încrezâtor în partid pentru că sunt orbiți de spiritul de sacrificiu de care dă dovadă echipa PLDM. Devin mai mândri și pot mereu să reproșeze prietenilor care susțin Partidul Liberal și Partidul Democrat că ei sunt un exemplu și că dau dovadă de maturitate politică. Acei prieteni care stau pe marginea dintre PL, PD și PLDM vor vota pentru D.Chirtoacă în iunie dar în toamnă pentru PLDM pentru că este singurul partid ce s-a sacrificat pentru interesele guvernării AIE.  Însă după cum a menționat și d-nul Filat este doar o decizie strategică. Iar această decizie va întări electoratul PLDM după cum am mai zis, și va face ca acei indivizi cu viziuni politice migratoare să devină simpatizanți ai PLDM-ului. Deci scopul de maximiza utilitatea propiului electorat și probabilității de a fi reales este pe cale să fie îndeplinit.

Este clar, municipiul îl pierd dar vor întări pozițiile în republică cu ajutorul fuzionării AMN-ului și a acestui gest politic. Iar această întărire majoră va juca un rol crucial la alegerile parlamentare. Deci, PLDM deja a intrat în campanie electorale pentru alegerile anticipate din toamnă. Fac pregătiri în teritoriu de pe acum.

În final, atât eu cât și alți simpatizanți ai PLDM-ului vreau să-i mulțumesc d-nului Godea că a plecat din partid. Pentru că prin terapia șoc oferită, echipa PLDM va schimba paradigma abodării și vor fi mai puternici. Un lider adevărat mereu învață din propriile greșeli și le face să joace înspre beneficiul său. Acest lucru îl face PLDM la moment.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu